Recensies

(artikel Hans Boot voor Zondag Ochtendblad van 9 december 2012)

Schoonschrift

De Akerslootse Mary Schoon schreef diverse kinderboeken en de laatste jaren legde zij zich toe op spannende historische streekromans. Het derde deel van een trilogie verscheen onlangs. Lees verder op pagina 5.

Mary Schoon werd in 1955 geboren in Akersloot en doorliep de middelbare school in Alkmaar. Al op haar vijftiende schreef ze haar eerste boek, maar pas nadat ze getrouwd was en vier kinderen had gekregen pakte ze het schrijven weer op. Van haar hand verschenen 15 kinderboeken, waaronder heksenboeken en een serie voor jongens en meisjes van 10 tot 15 jaar. Daarna werd het tijd voor een historische roman voor volwassenen. Ook dat vond Mary leuk om te doen: Beiden zijn me even lief, maar het maakt natuurlijk wel verschil of je een kinderboek schrijft of een roman. Bij een kinderboek moet je om de moeilijkheidsgraad denken en meer uitleggen. Bij een roman moeten de verhaallijnen kloppen en moet je wel zorgen dat alle ‘draadjes’ zijn afgehecht. En zeker met historische gegevens moet de feiten juist zijn. Het blijft immers een verzonnen verhaal.

De creatieve Akerslootse, die inmiddels acht kleinkinderen heeft, heeft tal van hobby’s als toneelspelen, regisseren, tuinieren en paardrijden. Schrijven blijft echter haar grote passie: Als ik schrijf zit ik helemaal in het verhaal en is het net alsof ik er bij ben en het meebeleef. Ik bedenk eerst het verhaal en ook de plot. Tijdens het schrijven komen er altijd meer dingen bij. Dat is heel verrassend, ook voor mijzelf, maar dat is het leuke ervan. Meestal doe ik een half jaar over een boek en daarna herschrijf ik het nog eens een aantal maanden.

Tily Tod

Ondanks een druk bestaan slaagde Mary erin om een indrukwekkend oeuvre te realiseren en te verkopen: In de tien jaar dat ik kinderboeken schreef, schat ik dat er alles bij elkaar minstens 75.000 boeken van mij over de toonbank zijn gegaan. Van de historische streekromans zijn dat er zo’n 2000 stuks in totaal van de drie boeken. Maar het derde deel is nog maar net uit, dus dat gaat nog meer worden.

De trilogie die Mary onlangs afrondde met ‘Zij van Keijzer’ gaat over het veelbewogen leven van Tilly Tod en is volgens de schrijfster niet te vergelijken met de ouderwetse streekroman: Bij mijn boeken spetteren het plezier, de sfeer en de spanning eraf! Ze zijn ook erg vlot geschreven en je leest ze in één ruk uit en. Met het laatste deel is het verhaal van Tilly nu verteld, van het begin tot het eind. Een soort levensverhaal, maar ook familieverhaal uit het dorpsleven in de tijd van toen.

Alle boeken van deze trilogie zijn uitgegeven door Uitgeverij Westfriesland. De prijs van de eerste twee boeken is 13,50 en de laatste kost 15,95. De boeken zijn in elke boekhandel te bestellen, bij bol.com en elke andere internetboekhandel. En natuurlijk bij de uitgeverij via www.uitgeverijwestfriesland.nl.

Reacties

Mocht iemand misschien denken dat Mary Schoon het zo wel mooi vindt en de ‘pen’ aan Maarten geeft, dan heeft hij het volkomen mis: Ik ben alweer met het volgende boek bezig dat over heel iets anders gaat. Het is wel weer een historische (streek)roman en opnieuw super spannend! De uitgever heeft het gepland voor het najaar 2013. Ik ben nu aan het schaven en afronden. Elk boek dat verschijnt is steeds weer een feestje voor me en het blijft spannend wat de lezer ervan vindt. Ik hoop daarom ook nu weer op veel leuke reacties op mijn facebookpagina, mijn website www.maryschoon.com of gewoon bij mij in het dorp. (tekst/ foto’s: Hans Boot)

Mary Schoon schrijft geen gewone streekromans. Ze zijn superspannend en je leest ze in één ruk uit.